Пазарджишката прокуратура е повдигнала обвинение по  чл. 352 от НК

...
Пазарджишката прокуратура е повдигнала обвинение по  чл. 352 от НК
Коментари Харесай

100 000 лв. глоба за фирмата-замърсител на Марица

Пазарджишката прокуратура е повдигнала обвиняване по  член 352 от Наказателен кодекс на шефа на компания “Екоинвест “, която аргументи екокатастрофата в река Марица в събота и умъртви тонове риба. Обвинението по отношение на Орлин Тасев е за допускане на замърсяване на воден обект и причиняване на гибелта на животни и растения, посочи на взаимен брифинг с полицията и екоинспекцията в града окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

При вероятно наказание наказването е до 5 година затвор, постановена му е гаранция от 20 хиляди лева, която той би трябвало да внесе в прокуратурата в 10-дневен период.  Дружеството замърсител ще бъде санкционирано с две наказания от по 50 хиляди лева или общо 100 хиляди лева, акцентира шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пазарджик Костадин Гешев.

По време на брифинга в пазарджишката регионална полицейска дирекция се разбра, че „ Екоинвест “ е систематичен замърсител на водите на реките Пишманка и Марица и единствено за предходната година е било глобено няколко пъти от екоинспекцията. Според шефа й  Костадин Гешев е станало залпово замърсяване с пластмасови частици през нощта в петък против събота и взетите проби на сутринта в събота към 11:00 часа на процедура са хванали единствено „ опашката “ на това замърсяване. Именно по тази причина при идващото пробонабиране от водите на реките Пишманка и Марица индикаторите са се върнали в естествените си граници.

Шефът на ОД Министерство на вътрешните работи - Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев пък акцентира положителния синхрон, реализиран сред институциите за решаването на казуса. Според формалното прессъобщение от РИОСВ-Пазарджик  първите взети водни проби демонстрираха превишение на следните индикатори: химическа нужда от О2 (ХПК) – при норма 700 mg/l - 2322 mg/l или 3 пъти над ПДК, а нормата за неразтворени субстанции е превишена 16 пъти - при норма 200 mg/l, са измерени 3140 mg/l. Високи стойности на тези индикатори са открити и в градския колектор, който води отпадъчните води от „ Екоинвест ” ЕООД / ХПК - 2940 mg/l и неразтворени субстанции - 5392 mg/l/.

Анализът на данните сочи за минало залпово замърсяване от този обект. От събота следобяд „ Екоинвест ”ЕООД прекрати индустриалната си активност, обвързвана с образуване на отпадъчни води.В неделя сутринта е осъществено наново пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка.

Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е прекратено.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР